naar beneden
Scroll
Merkenclubs
Zet drie Nederlanders bij elkaar en je hebt een vereniging of een club. Het wipt in ons land dan ook van de belangenclubs, sportverenigingen of gezelligheidsclubjes. De camperwereld vormt daar met enkele tientallen merkenclubs geen uitzondering op. Kampeerauto zette ze op een rij en maakte nader kennis met drie ervan.
Tekst Willem van Hamersvelt // Foto’s merkenclubs
De merkenclubs in camperland vormen een uiterst divers gezelschap. Stevig pluizen op internet brengt clubs aan het licht, opgezet door liefhebbers, die zich rond één campermerk hebben verenigd zoals de Hobby Kampeerauto Club Nederland. Ook dealers laten zich niet onbetuigd en bieden hun klanten een eigen club aan. Zoals de Laika Camper Club en de Pilote Club Nederland. Zwaar vertegenwoordigd zijn de aanhangers van vrijwel uitgestorven voertuigen, die mede dankzij hun clubs nog in leven worden gehouden, waarbij het niet altijd om campers gaat, maar veelal ook om de originele bedrijfswagens. Zoals de Bedford Belangen Club, diverse VW-clubs en clubs rond de merken Mercedes en voorloper Hanomag van diverse stermodellen. De meest vreemde eend in de bijt is ongetwijfeld een club die strikt genomen niet in het merkenrijtje thuishoort, omdat de ledenselectie plaatsvindt op basis van het spreken van een dialect.
De lijst is gebaseerd op wat er op internet te vinden is en is mogelijk niet uitputtend. Niet alle clubs hebben gereageerd op verzoeken om informatie te verstrekken over de aard en omvang van hun organisatie. En een enkeling bleek niet meer te bestaan, zoals de Bürstnerclub. Veel opzeggingen en geen nieuwe aanwas. Ook dat is soms het lot van een club.
De liefhebber spreekt van een omgekeerde boot als hij vertederd het dak van zijn antieke Hymer S-klasse aanschouwt. Met enige goede wil kun je in de zo kenmerkende polyester kap inderdaad een omgeslagen sloep onderscheiden. De constructie van het dak stond garant voor absolute waterdichtheid in een tijd dat de modale fabriekscamper vanwege gammele kitnaden grote gelijkenis vertoonde met een vergiet. Die afkeer van lekkages verklaart voor een groot deel waarom er van dit voormalige topmodel van Hymer nog grote aantallen luid grommend rondrijden, ondanks hun respectabele leeftijd.
De bruine en grijze beren, zoals de wagens onder hun aanhangers worden aangeduid, werden gebouwd van 1980 tot 1995, toen Hymer deze constructie te kostbaar vond worden. Zodat het jongste exemplaar ook al bijna dertig jaar geleden de showroom uitreed. Die overlevingsdrang verklaart de populariteit van de bejaarde S en het verwondert dan ook niet dat de ‘beren’ een eigen club hebben, voortgekomen uit de Facebookgroep Hymer Mercedes S Oldtimer Club tot 1995, die inmiddels meer dan achthonderd aanhangers telt. Initiatiefnemer Jan van Voorene: “En vergis je niet, Facebook is internationaal. Ze zitten all over the world.”
‘ZE HALEN ZONDER PROBLEMEN 350.000 KILOMETER’
Drie jaar geleden verzamelde een handjevol S-bezitters zich voor een eerste treffen. Afgelopen voorjaar parkeerden dertig eigenaren – ook uit Duitsland en België – hun bejaarde troetelkind op een terrein in Valkenswaard. Wat deden ze daar? Van Voorene: “Kletsen over de S-klasse. Nergens anders over. Het is altijd heel gemoedelijk met lieve, leuke mensen die allemaal dezelfde hobby hebben. En natuurlijk lopen we bij elkaar binnen. Kijken wat een ander met zijn wagen heeft gedaan. De een houdt hem helemaal origineel, een ander heeft het interieur volledig gemoderniseerd. Er was in Valkenswaard een wagen bij die helemaal zwart was gewrapt. Je moet ervan houden, maar het was bijzonder netjes gedaan. We spraken onderling over het zwarte schaap van de club.”
Zelf viel Van Voorene twaalf jaar geleden als een blok voor zijn S550 uit 1991 met rondzit achterin. “Ik vind deze campers gewoon ontzettend mooi”, verklaart hij zijn liefde. En daar doet het ruige karakter van een prehistorische bestelbus, ontworpen om de aannemer terzijde te staan, niets aan af. “Ze maken enorme herrie, ze roken en ze stinken”, geeft hij direct toe. Snelheid zit er niet in, zodat meehobbelen tussen de vrachtwagens op de rechterrijstrook het gebruikelijke beeld is. “Maar deze wagens zijn vrijwel onverwoestbaar. Simpele techniek, geen elektronica en ze halen probleemloos 350.000 kilometer. Uitschieters zitten op een half miljoen.” De clubaanhangers weten voor al hun vragen de weg te vinden naar de site www.beremooiehymers.nl waar het wemelt van de technische informatie en het kleinste detail over de geschiedenis van de antieke S wordt opgediend.
KLETSEN OVER DE KLASSE
Mercedes S Oldtimerclub tot 1995
“Eens een Adria, altijd een Adria.” Wervende tekst. Maar niet afkomstig van een glad reclamebureau of de importeur zelve, maar van Trea van Wijk. Ze zwaait als voorzitter de scepter over de Adria Kampeerauto Club en heeft een simpele verklaring voor haar liefde voor het Sloveense merk. “Deze wagens zijn geweldig goed. Ze hebben vooral een uitstekende verhouding tussen kwaliteit en prijs.”
Ze staat daarin niet alleen. De club, opgericht in 2009, telt grofweg zeventig leden die elkaar met flinke regelmaat opzoeken. Toch ontkomt ook de Adriaclub niet aan de tijdgeest. Vergrijzing. Op zijn hoogtepunt voerde de secretaris de administratie over goed honderd leden. “Er is helaas niet zoveel jonge aanwas”, verzucht Van Wijk. De gemiddelde, relatief jongere camperkoper, valt meestal niet per se voor een bepaald merk. Betaalbaarheid, toeval en indeling spelen doorgaans een grotere rol dan de naam van de fabrikant.
‘WE HEBBEN LAATST
TWEE
NIEUWE
LEDEN VERWELKOMD’
MERCEDESSTER
“Het kan dus net zo goed een Knaus, Bürstner of Chausson zijn als een Adria”, weet de voorzitter. Vandaar ook dat ze iedereen, die met haar of zijn Adria een kijkje komt nemen op een van de treffens, in de armen sluit. “Op de laatste bijeenkomst hebben we twee nieuwe leden verwelkomd”, put ze hoop voor de toekomst. En zolang er maar Adria op staat, maakt het niet uit hoe oud de camper is. Zelf prijst de voorzitter zich gelukkig met een gloednieuwe wagen die trots de Mercedesster voert, maar net zo welkom zijn ook belegen Ducato’s die twintig jaar geleden de fabriek uitreden.
Van Wijk omschrijft haar vereniging als een actieve club. Het bestuur organiseert twee keer per jaar een groot weekendtreffen, in het voorjaar en het najaar, doorgaans goed voor zo’n zestig bezoekers. Daarnaast zijn er vier keer per jaar de zogenoemde Tussendoortjes, kleinschalige ontmoetingen opgezet door de leden zelf in hun eigen omgeving. Die mogen zich verheugen in een opkomst van zo’n vijftien leden. Hoofdbestanddeel van de treffens zijn de onderlinge verbondenheid en gezelligheid, zo laat de voorzitter optekenen. De Adria-aanhangers schuiven tijdens de bijeenkomsten aan voor gezamenlijke maaltijden, heffen het glas, stappen op de fiets voor excursies en rondleidingen en wisselen natuurlijk wetenswaardigheden uit over hun troetelkinderen. Daarin worden ze bijgestaan door de professioneel ogende website www.adriakampeerautoclub.nl.
Adria Kampeerauto Club
Hobby heeft het zichzelf nooit makkelijk gemaakt. Neem de licht gebogen zijwanden van de roemruchte 600-serie. Die wanden zijn niet alleen lastiger te produceren dan de gemiddelde rechttoe-rechtaanplaat, maar ook de deuren moeten die bolvorm volgen. En nog blijven sluiten ook. Die bolle wangen maken deze campers wel uniek. Dat verklaart waarom de liefhebbers van deze wagens zich in 2001 verenigden in de Hobby Kampeerauto Club Nederland. Als je iets bijzonders hebt, wil je dat graag delen met geestverwanten. Of het nou een VW Kever is, een stokoude tractor of een Hobby 600 met zijn schuine zijramen achter de vierkante Ducato-neus uit de jaren tachtig en negentig.
Het had echter weinig gescheeld of er was helemaal geen Hobbyclub meer geweest. Sterker: de vereniging was al bezweken aan meningsverschillen binnen het bestuur. Tot zo’n vijf jaar geleden. Hier stapt de huidige voorzitter, Gerard Pruijn, de Hobbyhistorie binnen. “Ik vond het samen met een paar andere leden zonde dat zo’n leuke club verloren was gegaan. Daarom namen we het initiatief voor een herstart. Maar wel op veel kleinere schaal. Wij willen geen grote vereniging worden. Dat maakt de organisatie van onze treffens alleen maar lastig, want vind maar eens een camping waar je met vele tientallen campers terecht kunt. En bovendien: hoe groter, des te losser de onderlinge band. Onder het vorige bestuur was er een stroming die actief leden wilde werven. Met advertenties en flyers. Wij doen daar heel bewust niet aan. Wij willen geen NKC worden, want die is er al. Bij ons geldt: ons kent ons. En dat willen we graag zo houden.”
‘ZONDE DAT ZO’N LEUKE CLUB VERLOREN ZOU GAAN’
DEZELFDE HOBBY
De huidige club begon met dertien campers en telt er nu 28 waarvan de oudste uit 1985 dateert. Het maximum is gesteld op veertig. “Als we dat aantal hebben bereikt, stellen we een wachtlijst in”, vertelt Pruijn. “Maar zo ver is het nog lang niet. We groeien heel rustig. Per jaar komen er misschien twee of drie bij, maar er gaat er ook wel eens eentje af.”
Twee keer per jaar mogen de clubleden een weekendbijeenkomst in de agenda noteren ergens in den lande, doorgaans georganiseerd door Pruijn en zijn medebestuursleden, maar een enkele keer ook door een der leden. Bij de laatste gelegenheid kwamen 34 clubleden met 18 Hobby’s opdraven. Ze stapten op de fiets voor excursies en nuttigden gezamenlijk de maaltijd. En natuurlijk namen ze een kijkje bij elkaars campers. Pruijn: “Ideeën opdoen, praten over problemen die je bent tegengekomen, kletsen over Hobby’s. Het gaat ons vooral om de gezelligheid. Samen dezelfde hobby delen.”
Hobby Kampeerauto Club Nederland
McLouisvrienden
Opgericht: 2010
Aantal leden: 1.250
Bijzonder: alleen toegankelijk voor Nederlandstalige Belgen
mclouisvrienden.eu
Mercedes-Hanomag Kampeerautoclub Dubbellucht
Opgericht: 1999
Aantal leden: 2.800, merendeel met camper
Bijzonder: voor alle typen Mercedes en Hanomag, ook met enkele achterwielen
dubbellucht.nl
Mercedes S Oldtimer Club Tot 1995
Opgericht: 2017
Aantal leden: 820
Bijzonder: geen officiële vereniging, maar een Facebookgroep met leden in vele landen
facebook.com
Peugeot Kampeerauto Vriendenclub
Opgericht: 1982
Aantal leden: 120
Bijzonder: bovenal een vriendenclub, met ook leden in Duitsland en België
pkvonline.nl
Pilote Club Nederland
Opgericht: 2017
Aantal leden: 385
Bijzonder: geen officiële vereniging, gestart vanuit Como Campers in Nijkerk
comocampers.nl
Rapido Caravanclub
Opgericht: 2002
Aantal leden: 280, waarvan 24 met camper
Bijzonder: ook voor vouwwagens
rapidoclub.nl
Volkswagen Bus Club Nederland
Opgericht: 1994
Aantal leden: 1.300, merendeel met camper
Bijzonder: evenementen ook toegankelijk voor niet-leden
vwbusclub.nl
Volkswagen LT Club
Opgericht: 2002
Aantal leden: 270, merendeel met camper
Bijzonder: zelfstandige VW-club, uitsluitend voor LT, zonder samenwerking met andere VW-club
vwltclub.nl
Dethleffs Club Benelux
Opgericht: 2011
Aantal leden: geen opgave
Bijzonder: ook voor caravans
dethleffsclubbenelux.eu
Eura Mobil Club
Opgericht: 1997
Aantal leden: 250
Bijzonder: gevestigd in Duitsland, andere merken campers zijn ook welkom
euramobilclub.de
Frankia Camper Club Nederland
Opgericht: 2023
Aantal leden: 62
Bijzonder: ontstaan uit WhatsAppgroep, op initiatief van camperplaats Kinderdijk
frankiacamperclubnederland.nl
GMC Classic Motorhome Club
Opgericht: 1993
Aantal leden: geen opgave
Bijzonder: gevestigd in de VS, actief in de staten Oklahoma, Arkansas, Lousiana en Texas
gmcclassics.com
Hanomag-Mercedes Club Nomade
Opgericht: 1999
Aantal leden: 350, merendeel met camper
Bijzonder: alleen voor Hanomag F20 - F25 - F30 - F35 en Mercedes L206D - L207 - L306D en L307
nomade.nl
Hobby Kampeerauto Club Nederland
Opgericht: 2001
Aantal leden: 28
Bijzonder: iedereen kent elkaar en men wil dat zo houden, ledenstop bij 40 leden
hobbykampeerautoclub.com
Kabe Club Nederland
Opgericht: 1996
Aantal leden: 260, van wie slechts 2 met een camper
Bijzonder: vooral een caravanclub, maar campers zijn ook welkom
kabeclub.nl
Laika Camper Club
Opgericht: 2020
Aantal leden: 66
Bijzonder: initiatief van Laika-dealer Caravan & Camper Centrum Coppelmans
laikafanclubnederland.nl
Magirus-Deutz Club Magirustig
Opgericht: 1986
Aantal leden: 220, merendeel met camper
Bijzonder: ontstaan door een ontmoeting van twee voormalige BB-voertuigen op een kruising van de N227 en N229
magirustig.nl
Adria Kampeerauto Club
Opgericht: 2009
Aantal leden: 70
Bijzonder: actieve club met heel veel bijeenkomsten
adriakampeerautoclub.nl
Bedford Belangen Club
Opgericht: 1989
Aantal leden: 200, merendeel met camper
Bijzonder: ook leden in Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk
bedfordbelangenclub.nl
Bürstner Camper Club
Opgericht: 2015
Aantal leden: 1.500
Bijzonder: tot vorig jaar was er een club, nu alleen nog een Facebookgroep
facebook.com
Brandweercampers
Opgericht: 2021
Aantal leden: 94
Bijzonder: niet een officiële vereniging, maar een Facebookgroep
facebook.com
Camperclub De Kueklkoare
Opgericht: 2007
Aantal leden: 41
Bijzonder: club zonder bestuur en alleen voor leden die Twents spreken
camperbeleving.nl
Carthago en Route
Opgericht: 2013
Aantal leden: 90
Bijzonder: behalve gezelligheid ook belangenbehartiging naar dealers en fabrikant
carthago-en-route.nl
Citroën HY Team Holland
Opgericht: 1983
Aantal leden: 430, merendeel met camper
Bijzonder: eerste kiem gelegd op een bijeenkomst van de NKC in 1979
citroenhyteam.nl
Citroën HY Vereniging Le Camion
Opgericht: 1990
Aantal leden: 87, merendeel met camper
Bijzonder: na ruzie ontstaan als afsplitsing van Citroën HY Team, nu wordt er weer samengewerkt
le-camion.nl
Commer Vrienden Groep
Opgericht: 2022
Aantal leden: 30, merendeel met camper
Bijzonder: ontstaan uit de restanten van Commer Club Nederland, die na 35 jaar is ontbonden
commervrienden.nl
Alle camperinformatie bij de hand.
Bekijk al onze e-books.
Zet drie Nederlanders bij elkaar en je hebt een vereniging of een club. Het wipt in ons land dan ook van de belangenclubs, sportverenigingen of gezelligheidsclubjes. De camperwereld vormt daar met enkele tientallen merkenclubs geen uitzondering op. Kampeerauto zette ze op een rij en maakte nader kennis met drie ervan.
TEKST Willem van Hamersvelt // FOTO'S FABRIKANTEN
De merkenclubs in camperland vormen een uiterst divers gezelschap. Stevig pluizen op internet brengt clubs aan het licht, opgezet door liefhebbers, die zich rond één campermerk hebben verenigd zoals de Hobby Kampeerauto Club Nederland. Ook dealers laten zich niet onbetuigd en bieden hun klanten een eigen club aan. Zoals de Laika Camper Club en de Pilote Club Nederland. Zwaar vertegenwoordigd zijn de aanhangers van vrijwel uitgestorven voertuigen, die mede dankzij hun clubs nog in leven worden gehouden, waarbij het niet altijd om campers gaat, maar veelal ook om de originele bedrijfswagens. Zoals de Bedford Belangen Club, diverse VW-clubs en clubs rond de merken Mercedes en voorloper Hanomag van diverse stermodellen. De meest vreemde eend in de bijt is ongetwijfeld een club die strikt genomen niet in het merkenrijtje thuishoort, omdat de ledenselectie plaatsvindt op basis van het spreken van een dialect.
De lijst is gebaseerd op wat er op internet te vinden is en is mogelijk niet uitputtend. Niet alle clubs hebben gereageerd op verzoeken om informatie te verstrekken over de aard en omvang van hun organisatie. En een enkeling bleek niet meer te bestaan, zoals de Bürstnerclub. Veel opzeggingen en geen nieuwe aanwas. Ook dat is soms het lot van een club.
Merkenclubs
De liefhebber spreekt van een omgekeerde boot als hij vertederd het dak van zijn antieke Hymer S-klasse aanschouwt. Met enige goede wil kun je in de zo kenmerkende polyester kap inderdaad een omgeslagen sloep onderscheiden. De constructie van het dak stond garant voor absolute waterdichtheid in een tijd dat de modale fabriekscamper vanwege gammele kitnaden grote gelijkenis vertoonde met een vergiet. Die afkeer van lekkages verklaart voor een groot deel waarom er van dit voormalige topmodel van Hymer nog grote aantallen luid grommend rondrijden, ondanks hun respectabele leeftijd.
De bruine en grijze beren, zoals de wagens onder hun aanhangers worden aangeduid, werden gebouwd van 1980 tot 1995, toen Hymer deze constructie te kostbaar vond worden. Zodat het jongste exemplaar ook al bijna dertig jaar geleden de showroom uitreed. Die overlevingsdrang verklaart de populariteit van de bejaarde S en het verwondert dan ook niet dat de ‘beren’ een eigen club hebben, voortgekomen uit de Facebookgroep Hymer Mercedes S Oldtimer Club tot 1995, die inmiddels meer dan achthonderd aanhangers telt. Initiatiefnemer Jan van Voorene: “En vergis je niet, Facebook is internationaal. Ze zitten all over the world.”
‘ZE HALEN ZONDER PROBLEMEN 350.000 KILOMETER’
Drie jaar geleden verzamelde een handjevol S-bezitters zich voor een eerste treffen. Afgelopen voorjaar parkeerden dertig eigenaren – ook uit Duitsland en België – hun bejaarde troetelkind op een terrein in Valkenswaard. Wat deden ze daar? Van Voorene: “Kletsen over de S-klasse. Nergens anders over. Het is altijd heel gemoedelijk met lieve, leuke mensen die allemaal dezelfde hobby hebben. En natuurlijk lopen we bij elkaar binnen. Kijken wat een ander met zijn wagen heeft gedaan. De een houdt hem helemaal origineel, een ander heeft het interieur volledig gemoderniseerd. Er was in Valkenswaard een wagen bij die helemaal zwart was gewrapt. Je moet ervan houden, maar het was bijzonder netjes gedaan. We spraken onderling over het zwarte schaap van de club.”
Zelf viel Van Voorene twaalf jaar geleden als een blok voor zijn S550 uit 1991 met rondzit achterin. “Ik vind deze campers gewoon ontzettend mooi”, verklaart hij zijn liefde. En daar doet het ruige karakter van een prehistorische bestelbus, ontworpen om de aannemer terzijde te staan, niets aan af. “Ze maken enorme herrie, ze roken en ze stinken”, geeft hij direct toe. Snelheid zit er niet in, zodat meehobbelen tussen de vrachtwagens op de rechterrijstrook het gebruikelijke beeld is. “Maar deze wagens zijn vrijwel onverwoestbaar. Simpele techniek, geen elektronica en ze halen probleemloos 350.000 kilometer. Uitschieters zitten op een half miljoen.” De clubaanhangers weten voor al hun vragen de weg te vinden naar de site www.beremooiehymers.nl waar het wemelt van de technische informatie en het kleinste detail over de geschiedenis van de antieke S wordt opgediend.
KLETSEN OVER DE KLASSE
Mercedes S Oldtimerclub tot 1995
“Eens een Adria, altijd een Adria.” Wervende tekst. Maar niet afkomstig van een glad reclamebureau of de importeur zelve, maar van Trea van Wijk. Ze zwaait als voorzitter de scepter over de Adria Kampeerauto Club en heeft een simpele verklaring voor haar liefde voor het Sloveense merk. “Deze wagens zijn geweldig goed. Ze hebben vooral een uitstekende verhouding tussen kwaliteit en prijs.”
Ze staat daarin niet alleen. De club, opgericht in 2009, telt grofweg zeventig leden die elkaar met flinke regelmaat opzoeken. Toch ontkomt ook de Adriaclub niet aan de tijdgeest. Vergrijzing. Op zijn hoogtepunt voerde de secretaris de administratie over goed honderd leden. “Er is helaas niet zoveel jonge aanwas”, verzucht Van Wijk. De gemiddelde, relatief jongere camperkoper, valt meestal niet per se voor een bepaald merk. Betaalbaarheid, toeval en indeling spelen doorgaans een grotere rol dan de naam van de fabrikant.
‘WE HEBBEN LAATST TWEE NIEUWE LEDEN VERWELKOMD’
MERCEDESSTER
“Het kan dus net zo goed een Knaus, Bürstner of Chausson zijn als een Adria”, weet de voorzitter. Vandaar ook dat ze iedereen, die met haar of zijn Adria een kijkje komt nemen op een van de treffens, in de armen sluit. “Op de laatste bijeenkomst hebben we twee nieuwe leden verwelkomd”, put ze hoop voor de toekomst. En zolang er maar Adria op staat, maakt het niet uit hoe oud de camper is. Zelf prijst de voorzitter zich gelukkig met een gloednieuwe wagen die trots de Mercedesster voert, maar net zo welkom zijn ook belegen Ducato’s die twintig jaar geleden de fabriek uitreden.
Van Wijk omschrijft haar vereniging als een actieve club. Het bestuur organiseert twee keer per jaar een groot weekendtreffen, in het voorjaar en het najaar, doorgaans goed voor zo’n zestig bezoekers. Daarnaast zijn er vier keer per jaar de zogenoemde Tussendoortjes, kleinschalige ontmoetingen opgezet door de leden zelf in hun eigen omgeving. Die mogen zich verheugen in een opkomst van zo’n vijftien leden. Hoofdbestanddeel van de treffens zijn de onderlinge verbondenheid en gezelligheid, zo laat de voorzitter optekenen. De Adria-aanhangers schuiven tijdens de bijeenkomsten aan voor gezamenlijke maaltijden, heffen het glas, stappen op de fiets voor excursies en rondleidingen en wisselen natuurlijk wetenswaardigheden uit over hun troetelkinderen. Daarin worden ze bijgestaan door de professioneel ogende website www.adriakampeerautoclub.nl.
Adria Kampeerauto Club
Hobby heeft het zichzelf nooit makkelijk gemaakt. Neem de licht gebogen zijwanden van de roemruchte 600-serie. Die wanden zijn niet alleen lastiger te produceren dan de gemiddelde rechttoe-rechtaanplaat, maar ook de deuren moeten die bolvorm volgen. En nog blijven sluiten ook. Die bolle wangen maken deze campers wel uniek. Dat verklaart waarom de liefhebbers van deze wagens zich in 2001 verenigden in de Hobby Kampeerauto Club Nederland. Als je iets bijzonders hebt, wil je dat graag delen met geestverwanten. Of het nou een VW Kever is, een stokoude tractor of een Hobby 600 met zijn schuine zijramen achter de vierkante Ducato-neus uit de jaren tachtig en negentig.
Het had echter weinig gescheeld of er was helemaal geen Hobbyclub meer geweest. Sterker: de vereniging was al bezweken aan meningsverschillen binnen het bestuur. Tot zo’n vijf jaar geleden. Hier stapt de huidige voorzitter, Gerard Pruijn, de Hobbyhistorie binnen. “Ik vond het samen met een paar andere leden zonde dat zo’n leuke club verloren was gegaan. Daarom namen we het initiatief voor een herstart. Maar wel op veel kleinere schaal. Wij willen geen grote vereniging worden. Dat maakt de organisatie van onze treffens alleen maar lastig, want vind maar eens een camping waar je met vele tientallen campers terecht kunt. En bovendien: hoe groter, des te losser de onderlinge band. Onder het vorige bestuur was er een stroming die actief leden wilde werven. Met advertenties en flyers. Wij doen daar heel bewust niet aan. Wij willen geen NKC worden, want die is er al. Bij ons geldt: ons kent ons. En dat willen we graag zo houden.”
‘ZONDE DAT ZO’N LEUKE CLUB VERLOREN ZOU GAAN’
DEZELFDE HOBBY
De huidige club begon met dertien campers en telt er nu 28 waarvan de oudste uit 1985 dateert. Het maximum is gesteld op veertig. “Als we dat aantal hebben bereikt, stellen we een wachtlijst in”, vertelt Pruijn. “Maar zo ver is het nog lang niet. We groeien heel rustig. Per jaar komen er misschien twee of drie bij, maar er gaat er ook wel eens eentje af.”
Twee keer per jaar mogen de clubleden een weekendbijeenkomst in de agenda noteren ergens in den lande, doorgaans georganiseerd door Pruijn en zijn medebestuursleden, maar een enkele keer ook door een der leden. Bij de laatste gelegenheid kwamen 34 clubleden met 18 Hobby’s opdraven. Ze stapten op de fiets voor excursies en nuttigden gezamenlijk de maaltijd. En natuurlijk namen ze een kijkje bij elkaars campers. Pruijn: “Ideeën opdoen, praten over problemen die je bent tegengekomen, kletsen over Hobby’s. Het gaat ons vooral om de gezelligheid. Samen dezelfde hobby delen.”
Hobby Kampeerauto Club Nederland
McLouisvrienden
Opgericht: 2010
Aantal leden: 1.250
Bijzonder: alleen toegankelijk voor Nederlandstalige Belgen
mclouisvrienden.eu
Mercedes-Hanomag Kampeerautoclub Dubbellucht
Opgericht: 1999
Aantal leden: 2.800, merendeel met camper
Bijzonder: voor alle typen Mercedes en Hanomag, ook met enkele achterwielen
dubbellucht.nl
Mercedes S Oldtimer Club Tot 1995
Opgericht: 2017
Aantal leden: 820
Bijzonder: geen officiële vereniging, maar een Facebookgroep met leden in vele landen
facebook.com
Peugeot Kampeerauto Vriendenclub
Opgericht: 1982
Aantal leden: 120
Bijzonder: bovenal een vriendenclub, met ook leden in Duitsland en België
pkvonline.nl
Pilote Club Nederland
Opgericht: 2017
Aantal leden: 385
Bijzonder: geen officiële vereniging, gestart vanuit Como Campers in Nijkerk
comocampers.nl
Rapido Caravanclub
Opgericht: 2002
Aantal leden: 280, waarvan 24 met camper
Bijzonder: ook voor vouwwagens
rapidoclub.nl
Volkswagen Bus Club Nederland
Opgericht: 1994
Aantal leden: 1.300, merendeel met camper
Bijzonder: evenementen ook toegankelijk voor niet-leden
vwbusclub.nl
Volkswagen LT Club
Opgericht: 2002
Aantal leden: 270, merendeel met camper
Bijzonder: zelfstandige VW-club, uitsluitend voor LT, zonder samenwerking met andere VW-club
vwltclub.nl
Dethleffs Club Benelux
Opgericht: 2011
Aantal leden: geen opgave
Bijzonder: ook voor caravans
dethleffsclubbenelux.eu
Eura Mobil Club
Opgericht: 1997
Aantal leden: 250
Bijzonder: gevestigd in Duitsland, andere merken campers zijn ook welkom
euramobilclub.de
Frankia Camper Club Nederland
Opgericht: 2023
Aantal leden: 62
Bijzonder: ontstaan uit WhatsAppgroep, op initiatief van camperplaats Kinderdijk
frankiacamperclubnederland.nl
GMC Classic Motorhome Club
Opgericht: 1993
Aantal leden: geen opgave
Bijzonder: gevestigd in de VS, actief in de staten Oklahoma, Arkansas, Lousiana en Texas
gmcclassics.com
Hanomag-Mercedes Club Nomade
Opgericht: 1999
Aantal leden: 350, merendeel met camper
Bijzonder: alleen voor Hanomag F20 - F25 - F30 - F35 en Mercedes L206D - L207 - L306D en L307
nomade.nl
Hobby Kampeerauto Club Nederland
Opgericht: 2001
Aantal leden: 28
Bijzonder: iedereen kent elkaar en men wil dat zo houden, ledenstop bij 40 leden
hobbykampeerautoclub.com
Kabe Club Nederland
Opgericht: 1996
Aantal leden: 260, van wie slechts 2 met een camper
Bijzonder: vooral een caravanclub, maar campers zijn ook welkom
kabeclub.nl
Laika Camper Club
Opgericht: 2020
Aantal leden: 66
Bijzonder: initiatief van Laika-dealer Caravan & Camper Centrum Coppelmans
laikafanclubnederland.nl
Magirus-Deutz Club Magirustig
Opgericht: 1986
Aantal leden: 220, merendeel met camper
Bijzonder: ontstaan door een ontmoeting van twee voormalige BB-voertuigen op een kruising van de N227 en N229
magirustig.nl
Adria Kampeerauto Club
Opgericht: 2009
Aantal leden: 70
Bijzonder: actieve club met heel veel bijeenkomsten
adriakampeerautoclub.nl
Bedford Belangen Club
Opgericht: 1989
Aantal leden: 200, merendeel met camper
Bijzonder: ook leden in Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk
bedfordbelangenclub.nl
Bürstner Camper Club
Opgericht: 2015
Aantal leden: 1.500
Bijzonder: tot vorig jaar was er een club, nu alleen nog een Facebookgroep
facebook.com
Brandweercampers
Opgericht: 2021
Aantal leden: 94
Bijzonder: niet een officiële vereniging, maar een Facebookgroep
facebook.com
Camperclub De Kueklkoare
Opgericht: 2007
Aantal leden: 41
Bijzonder: club zonder bestuur en alleen voor leden die Twents spreken
camperbeleving.nl
Carthago en Route
Opgericht: 2013
Aantal leden: 90
Bijzonder: behalve gezelligheid ook belangenbehartiging naar dealers en fabrikant
carthago-en-route.nl
Citroën HY Team Holland
Opgericht: 1983
Aantal leden: 430, merendeel met camper
Bijzonder: eerste kiem gelegd op een bijeenkomst van de NKC in 1979
citroenhyteam.nl
Citroën HY Vereniging Le Camion
Opgericht: 1990
Aantal leden: 87, merendeel met camper
Bijzonder: na ruzie ontstaan als afsplitsing van Citroën HY Team, nu wordt er weer samengewerkt
le-camion.nl
Commer Vrienden Groep
Opgericht: 2022
Aantal leden: 30, merendeel met camper
Bijzonder: ontstaan uit de restanten van Commer Club Nederland, die na 35 jaar is ontbonden
commervrienden.nl
Alle camperinformatie bij de hand.
Bekijk al onze e-books.